subtractieve kleurmenging

 

hoofdkleuren subtractieve kleurmenging

Subtractieve kleurmenging is in de praktijk het onderling mengen van de hoofdkleuren cyaan, magenta en primairgeel. De naam van het mengprincipe vind zijn oorsprong bij het wetenscappelijke aspect, over de mannier waarop licht de kleuren weerkaatst en hoe men tegenoverstaande de lichtbundels tewerk moet gaan voor het onderling mengen, en dus het bekomen van een andere kleur. Die principes worden hieronder toegelicht.

 

SUBTRACTIEF MENGSYSTEEM

definitie

Aftrekken van kleuren uit de lichtbundel (absorberen) om de rest te weerkaatsen.

De hoofdkleuren van dit systeem zijn Cyaan, Magenta en Geel.

 

INHOUD:

 

 

Subtractieve kleurmenging wetenschappelijk

Subtractie komt van het Latijn en word vrij vertaald als aftrekken. Wit licht raakt het vlak, het vlak absorbeert kleur of trekt af, en weerkaatst de overige kleur. De kleur die van het vlak word geweerkaatst is de kleur die we zien.

Wat leren we hieruit over licht? De volledige weerkaatsing van licht is wit. De volledige absorbtie van licht is zwart. Bij zwart worden dus geen kleuren weerkaatst. De weerkaatsing van licht kan dus niet gebeuren wanneer het licht bijvoorbeeld niet aanwezig is (donker). Ook dan is alles zwart, dus theoretisch gezien is zwart geen kleur en wit is alle kleuren samen. Wanneer we dit echter met materie gaan uitvoeren, dan moeten we in principe alle kleuren evenwichtig samen mengen opdat het alle licht zou gaan absorberen. Dan krijgen we zwart.

 

Subtractieve kleurmenging theoretisch

De primaire kleuren van dit mengsysteem zijn cyaan (C), magenta (M) en geel [citroengeel] (Y van yellow). Wanneer we dan, zoals eerder aangehaald, alle primaire kleuren van het subtractieve kleurenmengsysteem in een correcte verhouding mengen word bijna alle licht geabsorbeerd, of afgetrokken en bekomen we theoretisch gezien zwart, maar in werkelijkheid een zeer donker grijs, dit omdat we in materie nooit de perfecte pigmentatie kunnen vinden voor de volledige ballans in absorbatie.

Diep zwart kan dus met verf echter niet worden verkregen door het mengen van die hoofdkleuren aangezien wij in pigmenten niet alle spectrale kleuren van een totale zuiverheid hebben. Het beste resultaat krijgen we hierin door drie glaasjes in de hoofdkleuren elkaar overlappend op een witte achtergrond te leggen.

De toepassing van CMY vind vooral plaats in de grafische sector. Ook je printer thuis maakt gebruik van dit systeem.

 

Subtractieve kleurmenging in de praktijk

Het CMY- kleurensysteem is ideaal voor het mengen van inkten, bijvoorbeeld door middel van een printer, maar ook voor het mengen met verf.

Door gebruik te maken van de hoofdkleuren cyaan, magenta en primair geel kun je tijdens het mengen de zuiverste kleuren bekomen. De kleur rood bijvoorbeeld kun je maken door aan magenta wat geel toe te voegen. Het mooiste lila bekom je met cyaan en een beetje magenta.

CMY is dan ook het meest geschikte kleurensysteem om te mengen met verf! Dit systeem word trouwens ook toegepast bij verfmengmachines.

 

© Vlaams Cultuurnet

Ook iets voor jou?

 


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: