additieve kleurmenging

 

Het additief mengsysteem, ook gekend als RGB, is een menging van “eigen kleuren” of kleuren afkomstig van gefilterd licht. Het gaat hier dus over het mengen van licht in verschillende kleuren. Wanneer hierin het licht van de primaire kleuren word samengevoegd krijg je wit licht.

Additief betekend dan ook vrij vertaald “optellen”. Men telt kleuren op om andere kleuren te bekomen. De hoofdkleuren in dit systeem zijn rood (R), groen (G), en blauw (B).

 

Geschiedenis:

Begin de jaren 1800 ontdekte Thomas Young dat alle kleuren konden worden gemaakt met slechts drie lichtbundels. De voorwaarde hiervan was dan wel dat deze lichtbundels ten opzichte van frequentie ver uit elkaar lagen. Zo moesten de lichtbundels zo zuiver kunnen worden gesplitst dat, wanneer je ze terug samen voegt, ze terug tot wit licht komen.

 

Toepassing:

De toepassing van de additieve kleurmenging wordt vooral gebruikt in de beeldschermtechnologie of in computersoftware. Voor grafisch kunstenaars is kennis van het additief mengsysteem vaak belangrijk, maar voor de kunstschilder is dit enkel bijkomende informatie zonder enig toepasingsgebied voor het mengen van verf. Voor het mengen van kleuren met verf gebruikt men dan ook het CMY-systeem waarbij cyaan, magenta en geel de hoofdkleuren zijn.

 

RGB contra CMY, het systeem beter begrijpen:

ADDITIEF MENGSYSTEEM

definitie

Kleuren uit de lichtbundel optellen. De hoofdkleuren zijn Rood, Groen en Blauw

Het kleuren mengen met lichtbundels is dus helemaal anders dan het kleuren mengen met verf. Je ziet rood en groen naast elkaar liggen en eigenlijk heten we dit in de klasieke kleurenleer "complementaire kleuren". Maar om het systeem beter te begrijpen kijk je misschien best eens naar de seccundaire kleuren van de additieve kleurmenging: zijn het niet geel, magenta en licht cyaan? En kijk dan eens naar de kleuren waaruit ze zijn voortgebracht: zijn het niet de mengkleuren (seccundaire kleuren) van het CMY-systeem? Nu begrijp je waarschijnlijk wel hoe het werkt, bij de additieve kleurenmenging het optellen van kleuren of lichtbundels en bij de subtractieve kleurenmenging het aftrekken van kleuren of aftrekken van de teruggekaatste lichtbundels.

 

© Vlaams Cultuurnet

Ook iets voor jou?

 


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: