Hoeveel vraag ik voor mijn schilderij?

 

Prijs schilderij - hoeveel vragen

Wanneer je schildert wil je ook graag wat verkopen, al is het maar om je kosten te dekken of nieuw materiaal te kunnen aanschaffen. Maar dan komt de vraag: 'hoeveel vraag je voor een schilderij?', en dan komt het erop neer dat je het eigenlijk zelf nog niet goed weet hoeveel je er kunt voor vragen.

 

Sommigen rekenen dan ook enkel en alleen hun kosten en een extraatje voor de tijd die ze eraan hebben gespendeerd, maar anderen vragen twee of meer arbeiders-maandlonen voor een schilderij. Waar ligt mijn prijs ergens en hoe bepaal ik de prijs voor een schilderij? Hier vindt je enkele richtlijnen:

 

Prijs van je schilderij bepalen aan de hand van een formule

 

Er is zowat een 'standaardformule' in omloop die je helpt de prijs te bepalen, en deze gaat als volgt:

(breedte + hoogte) x kunstenaarsniveau x kostenfactor = prijs schilderij

Even een voorbeeld:
(150 + 120) x 4 x 1 = 1080 euro voor het schilderij

 

Uitleg:

 

Breedte en hoogte

Dit omvat gewoon de breedte en de hoogte van het werk in centimeters, zij het nu op doek of op papier. Het is gewoon het formaat.
Let wel op dat je breedte en hoogte met elkaar optelt, niet vermenigvuldigd, want dan zou je prijs wel eens iets te hoog kunnen worden.

 

Het kunstenaarsniveau

- 1 is een beginner (of seriewerk geschikt voor decoratie)
- 2 is een amateurkunstenaar, student bij de academie of in het kunstonderwijs
- 3 is een goede amateurkunstenaar, een gevorderd student
- 4 is pas is afgestudeerd uit een artistieke opleiding of autodidact met professionele kennis en vaardigheden
- 5 is een kunstenaar met reeds enkele jaren ervaring
- 6,8 is een kunstenaar met reeds wat jaren ervaring en standvastigheid, of eigenheid (eigen stijl)
- 9-12 is een goed gevorderd kunstschilder die professioneel bezig is
- 12-17 is een professionele kunstenaar die regionaal of landelijk bekend is
- 17-23 is een gerenomeerd kunstenaar met bekendheid in eigen land tot bekendheid in buurlanden
- 23-30 is een gerenomeerd kunstenaar bekend in binnen en buitenland
- 30- ... is een gerenomeerd kunstenaar met continentale of wereldberoemdheid

Het is waar dat een werk soms uitsekend goed kan zijn en ver beneden de eigenlijke waarde moet worden verkocht omdat de kunstenaar geen bekendheid genoeg heeft.
Ook kunnen we kunstenaars niet echt in hokjes indelen, maar deze niveau's zijn eerder een richtlijn voor het bepalen van de prijscategorie. Ook kan het zijn dat de prijs word bepaald door de bekendheid van een galerie in plaats van de kunstenaar. Dan zal de kunstenaar ook zijn status in de kunstwereld moeten aanpassen aan de galerie.

 

De kostenfactor

Dit cijfer is optioneel. Stel dat je extra duur materiaal hebt gebruikt om het schilderij te vervaardigen zoals bladgoud, of je hebt er een zeer dure lijst rond gezet, dan wil je dit ook verrekenen aan de klant. Maar ook indien iets vele uren werk heeft gekost zoals een zeer realistisch olieverfschilderij, dan wil je een extra bonus op je werk. Deze bonus kan gaan van vermenigvuldigen met 1,1 tot vermenigvuldigen met 1,5.

Stel dat je juist minder werk hebt gehad, of zeer goedkope materialen hebt gebruikt, dan kun je vermenigvuldigen x 0,5 voor de helft minder, tot x 0,9 voor een tiende minder van de prijs.

Bij de meeste werken is de kostenfactor echter 1, zo bekom je de normale prijs van je werk. Dit cijfer wijzig je enkel als je vind dat het werk net iets meer of minder waard is dan je standaard schilderijen, of je gebruikt een zeer bijzonder dure of tijdrovende techniek.

 

 

Zo weet je nu hoe je de prijs van je schilderijen kunt gaan bepalen, of waarom de ene persoon veel meer kan vragen dan de andere. Om steeds correct de prijs vast te stellen voor je schilderijen dien je jezelf continu te evalueren. Vraag ook aan galeriehouders wat zij denken over uw kunstenaarsniveau. Zo behoud je ook een nuchter beeld op jezelf.

 

© Vlaams Cultuurnet

 

Nieuws headlines:

Ook interessant:


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: