7 tips om je kunstwerken te verkopen

 

 

Al is het vervaardigen van je werk of het uiten van je creativiteit misschien wel het belangrijkste, je werk verkopen is toch mooi meegenomen. Hoe zou je trouwens als kunstenaar overleven indien je noit iets van je werk kunt verkopen? Het geeft trouwens ook voldoening aan je werk indien ook anderen er waarde aan hechten.
Maar verkopen gaat niet zomaar. Sommigen verkopen heel weinig en raken daarom misschien ontmoedigd. Hieronder volgen er zeven tips om je eigen werk te verkopen.

 

1. Wees sociaal

Zorg dat mensen je kennen. Spreek over je werk tegen buren, familie, vrienden en kennissen. Verruim dan ook je sociale leven. zorg dat je aangesloten bent in een kunstkring, bezoek evenementen samen met andere vrienden en leer daar ook hun vrienden kennen. Hoe meer mensen je kent, hoe meer er interesse in je werk zullen tonen.

 

Wordpress: wordpress.com
One.com: www.one.com

2. Maak een goede website

Wanneer mensen je naam googelen, zorg er dan voor dat ze een mooie website vinden met je biografie op. Zet ook zeker een lijst van al je tentoonstellingen op je site. Je zult meer waardering krijgen voor je werk als ze zien dat je het professioneel aanpakt. Indien je niet de skils hebt om zelf een website te bouwen, vraag het dan aan een vriend of maak er één met Wordpress of via de editor van one.com.

 

3. Post je werk op sociale media

Ook een mannier om mensen te bereiken is via siciale media. Post je schetsen en ideeën op sociale media zoals facebook en twitter. Maak mensen nieuwsgierig naar je werk en nodig ook mensen uit via sociale media naar je tentoonstellingen.
Heb je iemand leren kennen? Zorg dan dat je zijn of haar naam weet en schrijf die ergens op. Wanneer je thuis achter je computer zit, zoek die persoon dan op via sociale media en voeg die toe aan je vriendenlijst.

 

4. Maak visitekaartjes

Het kost niet veel en ze werken efficiënt. Laat visitekaartjes drukken met je gegevens op, welke soort kunst je uitvoert, je website en verwijs hen naar je Facebook of Twitter account. Geef je kaartje telkens af wanneer je iemand over je kunst hebt vertelt.

 

5. Kom naar buiten met je werk

Zonder dat je werk gezien word zal je uiteraard niets verkopen. Plan dus genoeg tentoonstellingen. Zorg er ook voor dat tentoonstellingen toegankelijk zijn voor het publiek die je verkiest. Je kunt bijvoorbeeld geen dure werken verkopen in het stamcafé om de hoek, maar je zult ook geen amateurkunst verkopen tussen gerenommeerde kunstenaars. zoek geschikte locaties en plan ruim tevoren je tentoonstellingen.

 

6. Zorg dat je opvalt

Ontwerp eens iets speciaals, iets opvallends met het doel het werk tentoon te stellen in een openbare ruimte waar veel mensen je werk zullen aanschouwen. Het hoeft niet iets te zijn dat snel verkoopt, maar het dient ertoe om jou werk in de belangstelling te plaatsen. Wanneer je word opgemerkt zullen ze je naam niet zo gauw vergeten.

 

7. Maak publiciteit

Heb je een auto? Zorg er dan voor dat je naam, je kunst en je website er op staat. Druk flyers voor elk van je tentoonstellingen en deel die uit. Druk affiches af en hang die zichtbaar (legaal) op. Zorg ervoor dat je eens in de krant komt of op artistieke of culturele websites via nieuws of een publireportage. Meld je tentoonstelling aan websites met openbare cultuuragenda’s. Zoek allerlei mogelijkheden om zoveel mogelijk gezien te worden!

 

31/01/2014 © Vlaams Cultuurnet

 

Nieuws headlines:

Ook interessant:


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: